Συχνές ερωτήσεις

Posted by Giorgos Filos 25/02/2018 0 Σχόλιο(α)

Σύγκριση Ηλεκτρονικού τσιγάρου με το συμβατικό.

Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί είναι καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το παραδοσιακό τσιγάρο. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει τις χιλιάδες χημικές-τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό ενός παραδοσιακού τσιγάρου. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι καπνίζοντας ένα τσιγάρο εισπνέετε κιτρικό οξύ, βενζοϊκό βενζύλιο, κιτράλη, κινναμωνικό οξύ, ανθρακικό ασβέστιο,καμφένιο κ.α. ; Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα από τις χιλιάδες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που εισπνέει κανείς καπνίζοντας ένα παραδοσιακό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καμία από αυτές τις χημικές ουσίες,περιέχει μόνο νικοτίνη, νερό, προπυνελογλυκόλη και φυτική γλυκερίνη. Αναμφισβήτητα δίνει τη δυνατότητα στους καπνιστές να ξεκινήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να βλάπτουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Καπνίζοντας ηλεκτρονικο τσιγαρο θα απαλλαγείτε από τα τασάκια, τις στάχτες και την απωθητική μυρωδιά του παραδοσιακού τσιγάρου.

Πως δουλεύει ενα ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Υπάρχουν 3 κύρια μέρη σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο:

  1. τα αναλώσιμα φίλτρα
  2. τον ατμοποιητή
  3. την επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Το Υγρό Αναπλήρωσης που περιέχουν το Αναλώσιμα φίλτρα δίνουν στον καπνιστή την αίσθηση του καπνίσματος, δίνοντας του την νικοτίνη που χρειάζεται. Η νικοτίνη βρίσκεται σε υγρή μορφή και σε μικρότερη ποσότητα από τα πραγματικά τσιγάρα. Ο καπνιστής έχει την δυνατότητα να επιλέξει το επίπεδο της νικοτίνης που θα περιέχεται στο αναλώσιμο φίλτρο. Επίσης είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αρωμάτων (π.χ. βανίλια, μήλο, καραμέλα, καρπούζι κτλ.) εκτός από το συνηθισμένο άρωμα καπνού. Τα αναλώσιμα φίλτρα εκτός από νικοτίνη περιέχουν νερό και προπυνελογλυκόλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών και διαλύεται πλήρως στο νερό. Εισπνέοντας ο καπνιστής ενεργοποιεί τον ατμοποιητή, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα στη ηλεκτρική συσκευή, έτσι ώστε να ατμοποιηθεί το υγρό της νικοτίνης, δίνοντας έτσι στον καπνιστή την απολυτή αίσθηση του καπνίσματος.

Ο «καπνός» που δημιουργείται είναι στην ουσία ατμός ο οποίος διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά. Στην άκρη μερικών συσκευών υπάρχει ένα LED φωτάκι το οποίο ενεργοποιείται με κάθε εισπνοή προσομοιώνοντας έτσι τον καπνό που καίγεται. Τέλος λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία υψηλής τεχνολογίας η οποία δίνει στον καπνιστή την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικο τσιγαρο ξανά και ξανά, όταν θέλει ο καπνιστής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες για τον οργανισμό, σε αντίθεση με το παραδοσιακό τσιγάρο.
  • Είναι πολύ φθηνότερο από το παραδοσιακό τσιγάρο, αν σκεφτεί κανείς πως μια συσκευασία 20 κλασικών τσιγάρων κοστίζει 3-4 €.
  • Επίσης το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς η κοινόχρηστους χώρους όπου το παραδοσιακό τσιγάρο απαγορεύεται.
  • Ξεφορτώνεστε αναπτήρες, τασάκια, γλιτώνετε μία για πάντα από στάχτες και την απωθητική μυρωδιά του παραδοσιακού τσιγάρου και του χαρτιού που καίγεται.
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ο ατμός που παράγει δεν είναι προϊόν καύσης και συνεπώς δεν παράγει τοξικές ουσίες.
  • Δεν βλάπτει τους ανθρώπους γύρω μας, ο ατμός είναι άοσμος και διαλύεται γρήγορα. 

Σε ποιους απευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

  • Σε όλους τους καπνιστές που επιθυμούν να μειώσουν κάπνισμα
  • Σε ανθρώπους που έχουν καταλάβει τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το παραδοσιακό κάπνισμα
  • Απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να βλάπτουν τους γύρω τους με το παθητικό κάπνισμα
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να καπνίσουν σε κλειστούς χώρους όπου το παραδοσιακό τσιγάρο απαγορεύεται
  • Απευθύνεται σε εκείνους που το κόστος του παραδοσιακού τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο
  • Προορίζεται για τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να ξεκινήσουν μια πιο υγιεινή ζωή
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ο καλύτερος τρόπος για όλους εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από την κακοσμία του τσιγάρου, τα κίτρινα δόντια, την άσχημη αναπνοή και πολλά άλλα αρνητικά του κανονικού τσιγάρου.

Δεν απευθύνεται:

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών
  • Αν είστε έγκυος η θηλάζετε
  • Αν δεν καπνίζετε

Τι είναι η νικοτίνη;

Νικοτίνη ονομάζεται το αλκαλοειδές, το οποίο το συναντάμε σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στα φύλλα του καπνού (Nicotiana tabacum). Την συναντάμε επίσης σε μικρότερες ποσότητες στα φυτά όπως η τομάτα, η πατάτα και η μελιτζάνα. Πρόκειται για ένα άοσμο υγρό, με ισχυρή δηλητηριώδη δράση και έχει ιδιαίτερα πικρή γεύση. Οι καπνιστές λαμβάνουν μια πολύ μικρή δόση, αφού ένα τσιγάρο περιέχει περίπου 10mg νικοτίνης εκ των οποίων μόλις το 1-2 mg εισπνέονται άμεσα. Από τις 4000 χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός ενός τσιγάρου, 250 από τις οποίες έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, η νικοτίνη είναι εκείνη που προκαλεί ισχυρό εθισμό. Μικρές και γρήγορες δόσεις νικοτίνης, μέσω του καπνίσματος τσιγάρων προκαλούν στον καπνιστή εγρήγορση και διέγερση. Όταν εισπνέεται ο καπνός, μεταφέρεται στους πνεύμονες και απορροφάται γρήγορα. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνει στον εγκέφαλο όπου προκαλείται η παραγωγή της ντοπαμίνης, που ρυθμίζει την ευχαρίστηση. Με τον τρόπο αυτό εθίζεται ο εγκέφαλος στην νικοτίνη και η έλλειψή της προκαλεί συμπτώματα στέρησης.

Τι είναι η προπυλενογλυκόλη (PG);

Η προπυλενογλυκόλη ή αλλιώς γλυκόλη προπυλενίου που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο eCig, είναι ένα άχρωμο και γλυκό υγρό, με παχιά και κολλώδη υφή. Η προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται στη παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών , είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και φιλική προς το περιβάλλον. Είναι η ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικο τσιγαρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου.

Τελευταία άρθρα
Καλημέρα Ελλάδα - 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας

Καλημέρα Ελλάδα - 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας

John Doe 22/03/2018 0
Απόσπασμα από την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα". Σημαντική βελτίωση -25% τα τελευταία 4 χρόνια έχει δει η Αγγλία στο ποσοστό καπνιστών κυρίως λόγω του ηλε...
Περισσότερα
Επιπτώσεις ατμίσματος

Επιπτώσεις ατμίσματος

Giorgos Filos 14/03/2018 0
Η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη για τις επιτώσεις του ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η μελέτη περι...
Περισσότερα
Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Giorgos Filos 25/02/2018 0
Σύγκριση Ηλεκτρονικού τσιγάρου με το συμβατικό.Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί είναι καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το παραδοσιακό τσιγάρο. Ο κυριό...
Περισσότερα